Otočje Tokelau u Tihom oceanu, pod suverenitetom Novog Zelanda, ima najpopularniju nacionalnu vršnu domenu na svijetu.

Svatko tko je završio barem nekoliko razreda osnovne škole danas zna kako izgleda karta svijeta kada su na njoj, ovisno o vrsti projekcije, prikazane države svijeta u koliko-toliko točnim omjerima. Međutim, internetska karta svijeta, na kojoj su veličine država u korelaciji s brojem registriranih domena s njihovim imenom, izgleda značajno drugačije. Upravo takvu je kartu objavio britanski registrar domena.

Na ovoj je “zemljopisnoj” karti najveća zemlja na svijetu Tokelau – skupina od tri polinezijska otoka u Tihom oceanu, koji su pod administracijom Novog Zelanda. Ovo se maleno otočje na Internetu proslavilo davanjem na raspolaganje svoje nacionalne domene .tk bilo kome, i to u početku sasvim besplatno. Naravno, neke se napredne opcije na .tk domeni i naplaćuju, pa je iz tog razloga prodaja domene zaslužna za velik dio njihovog bruto domaćeg proizvoda.

Ovo otočje s oko 1.500 stanovnika i nešto preko 100 računala ima na svojoj vršnoj domeni registrirano rekordnih više od 21 milijun web adresa. Na sasvim drugom kraju spektra je Sjeverna Koreja, jedna od najslabije korištenih domena, s tek 29 stranica pod .kp domenom.

bug.hr